“Μισοβεντέμα” η φετινή χρονιά – Ξεκίνησε ο 2ος ψεκασμός για τον δάκο

15.03

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στα Χανιά που ξεκίνησε από τις πρώιμες περιοχές της Κισάμου στις 11 Ιουνίου. Εκτός δακοκτονίας έμειναν οι περιοχές της τσουνάτης ελιάς καθώς δεν υπάρχει φέτος παραγωγή, όπου υπήρχε πέρυσι.

Σε ότι αφορά στον 2ο ψεκασμό που ξεκίνησε σήμερα σε Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, Νέας Κυδωνίας και Ελευθερίου Βενιζέλου η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ, σημειώνει ότι στις παραλιακές περιοχές υπάρχει έξαρση του δάκου.

Ακόμα δεν υπάρχουν τσιμπήματα στον καρπό από τον δάκο καθώς ο καρπός είναι μικρός. Τα στοιχεία από τη ΔΑΟΚ δείχνουν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον φετινό ψεκασμό είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν λήξει όπως κατήγγειλαν κάποιοι αγρότες οι οποίοι παρατήρησαν την ημερομηνία έγκρισης του φαρμάκου και όχι λήξης του.

Να θυμίσουμε ότι έχουν προγραμματιστεί συνολικά 5 ψεκασμοί και αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί και 6ος. Η κα Μυλωνάκη σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μισοβεντέμα.

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των ψεκασμών η ΔΑΟΚ ζητά από τους παραγωγούς να μπαίνουν στο σάιτ της Περιφέρειας για να βλέπουν που και πότε εκτελείται η δακοκτονία ώστε οι πόρτες να μένουν ανοιχτές.