Δύο χρόνια προθεσμία για το παρκάρισμα στην Ανατολική Τάφρο; – Αναμένεται η έναρξη των μελετών

18.02

Μια εταιρεία από την Αθήνα είναι ο προσωρινός ανάδοχος για τις μελέτες ανάδειξης της Ανατολικής Τάφρου. Το προηγούμενο διάστημα ο δήμος Χανίων είχε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης η οποία θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες και με το Υπουργείο Πολιτισμού που θα δώσει τις κατευθύνσεις για την ανάδειξη των Ενετικών Οχυρώσεων. Το μήκος είναι 220 μέτρα και το πλάτος της Τάφρου 63 ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση του αναχώματος το οποίο δεν είναι επισκέψιμο λόγω της ανεξέλεγκτης βλάστησης και της γενικότερης του εικόνας.

Ο προσωρινός ανάδοχος προέκυψε με έκπτωση 60% του αρχικού προϋπολογισμού που ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Τάφρου και του αναχώματος και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τους διαγωνισμούς ουσιαστικά κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν ένα περιθώριο περίπου δύο ετών για να  σταθμεύουν τα οχήματα τους στην Τάφρο καθώς η Αρχαιολογία εδώ και χρόνια θέλει να απομακρυνθούν όλα τα αυτοκίνητα από το μνημείο το οποίο θα διατηρήσει μόνο το υπαίθριο θέατρο.

Εν τω μεταξύ στην οικονομική επιτροπή του Δήμου συζητήθηκε και η έγκριση της ανάθεσης σε ανάδοχο της μελέτης για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος ειδικών σχολείων στον Βλητέ, των δύο δημοτικών και ενός νηπιαγωγείων. Την μεταστέγαση ουσιαστικά των ειδικών σχολείων από τον Aι Γιάννη και τον Κουμπέ.

Σε ότι αφορά στην ανέγερση των 8 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, η διαδικασία βρίσκεται για τους ιδιώτες κατασκευαστές στο στάδιο της αναζήτησης της χρηματοδότησης από τράπεζες καθώς ένας θα είναι ο ιδιώτης που θα τα χτίσει όλα.