Κίνδυνος για αύξηση του δάκου από την υγρασία – Ψεκάζει τοπικά η Περιφέρεια Κρήτης

17.05

Η αύξηση της υγρασίας παρά τους ψεκασμούς που έχουν προηγηθεί μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της δακοπροσβολής και η Περιφέρεια Κρήτης, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.

Σε τηλεδιάσκεψη που προκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη Γιακουμάκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα, τονίστηκε ότι έχει ήδη παρατηρηθεί αύξηση του δάκου στους ελαιώνες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα σημειώνει η αύξηση του δάκου έχει παρατηρηθεί σε όλο το νησί και κλιματολογικά η μείωση του θα έρθει πρώτα στις ορεινές περιοχές. Σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι έχει ολοκληρωθεί ο 3ος ψεκασμός, στο Ηράκλειο ο 2ος και σε κάποιες περιοχές είναι σε εξέλιξη ο 4ος.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί, τονίζει η κα Χουδετσανάκη η οποία σημειώνει ότι αυτό φάνηκε την περίοδο της πανδημίας.

Η κα Χουδετσανάκη κάλεσε τους παραγωγούς να πάνε στα χωράφια τους να δουν την κατάσταση που επικρατεί και να ενημερώσουν τις ΔΑΟΚ σε περίπτωση που δουν αύξηση του δάκου.

Τέλος, η Περιφέρεια προχωρά και τις διαδικασίες για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη, ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.