Κρύος αναμένεται ο χειμώνας για τα νοικοκυριά – Αυξημένο το κόστος θέρμανσης

17.16

Νέα δεδομένα για τη θέρμανση θα ισχύσουν τον φετινό χειμώνα, καθώς δεν θα υπάρξει κανένα οριζόντιο μέτρο στήριξης για τους καταναλωτές που θα διατηρήσει τις τιμές σε σταθερά επίπεδα σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

 

Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά που βλέπουν ολοένα το ψυγείο και τα ράφια τους πιο άδεια και τις ανάγκες με την έλευση του χειμώνα να αυξάνονται. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί αρκετά από τις δαπάνες θέρμανσης. Όπως είναι γνωστό φέτος, δε θα υπάρξουν οριζόντιες επιδοτήσεις, αλλά πολύ στοχευμένες ενισχύσεις, όπως στο επίδομα θέρμανσης, αλλά και στο ρεύμα μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, το οποίο θα διευρυνθεί ώστε να καλύψει και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Στο ερώτημα του ποιος είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης η απάντηση είναι το φυσικό αέριο που δεν καταναλώνουν  όμως αρκετές περιοχές όπως είναι η Κρήτη. Το πετρέλαιο θέρμανσης που προσφέρεται για ζέστη σε κλίμα με υψηλή υγρασία όπως είναι τα Χανιά πολλοί έχουν με αυτές τις τιμές να τη νιώσουν εδώ και χρόνια όπως λένε στον βαθμό που θα θέλανε.

Με το βαρέλι να οδεύει προς τα 100 ευρώ, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα θα ήταν περίπου 1,55 ευρώ ανά λίτρο, πολύ υψηλή για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Όσον αφορά στο ρεύμα, με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2024 δεν θα παραταθεί ο μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος που εξασφάλιζε σταθερή τιμή της κιλοβατώρας, τα νοικοκυριά θα είναι εκτεθειμένα στις μεταβολές που θα παρατηρούνται στα χρηματιστήρια ενέργειας, καθώς θα διατίθεται ή κυμαινόμενο τιμολόγιο ή σταθερό, αλλά ακριβότερο.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται με τιμή-σοκ με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί από 1,55 έως 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα. Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη. Την περσινή χρονιά η τιμή ξεκίνησε από το 1,41 ευρώ, αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με το περσινό μοντέλο, αλλά με μια αλλαγή που αφορά την αύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.