Χανια
Οξύνεται η κόντρα για τις Γαλάζιες σημαίες στα Φαλάσαρνα – Τι απαντούν στον Δήμο οι επιχειρηματίες
Μεγαλώνει η κόντρα ανάμεσα στη δημοτική αρχή Κισάμου και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία των Φαλασάρνων στα Χανιά. Σε ανακοίνωση του ο Δήμος πριν λίγες ημέρες καταλόγισε την ευθύνη για την αφαίρεση των δύο Γαλάζιων σημαιών στην Παχιά Άμμο στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, ομπρελοκαθισμάτων και θαλασσίων σπορ που δραστηριοποιούνται στην παραλία.
Όπως τόνισε σε ανακοίνωση του οι γουρούνες, η μη προστασία των ενδημικών φυτών από τους ίδιους και η μη τήρηση για ελεύθερες ακτές από ομπρελοκαθίσματα στο 70% για τις περιοχές NATURA, οδήγησε την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, στο να αφαιρέσει τις σημαίες. Η απάντηση ήρθε σήμερα από τους επιχειρηματίες οι οποίοι λένε πως αν έλειπαν από τα Φαλάσαρνα δεν θα υπήρχαν καν οι Γαλάζιες σημαίες.
Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως εκείνοι κάνουν τη δουλειά η οποία θα έπρεπε να εκτελείται αποκλειστικά από τον Δήμο, και η απώλεια των σημαιών δεν επηρεάζει τόσο τους ίδιους όσο τον ίδιο τον Δήμο που δεν παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, όπως είχε υποδείξει από πέρυσι με έγγραφο της η ελληνική εταιρεία προστασίας της φύσης, για ενημερωτικές πινακίδες κατά μήκος της παραλίας μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας ότι αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις οι σημαίες θα αφαιρεθούν.
Σε ανακοίνωση προχώρησε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης με την παράταξη του στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, για την απώλεια των Γαλάζιων σημαιών πως:
«Μετά την αφαίρεση της γαλάζιας σημαίας στο Λαφονήσι το 2020 (εκεί δεν έχει ιδιώτες, ούτε «γουρούνες», για να φταίνε αυτοί), η Δημοτική Αρχή Κισσάμου ίσως να αποτελεί μοναδική αρνητική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα, καθώς… «κατάφερε», μέσα σε μία δημοτική θητεία, να χάσει τις τρεις από τις τέσσερις γαλάζιες σημαίες! Και αντί να κάνει την αυτοκριτική της, έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο!
Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά στο ΦΕΚ που εκδόθηκε για την προστασία των παραλιών σε Φαλασαρνα, Ελαφονήσι και Μπάλο οι επιχειρηματίες της Παχιάς Άμμου δηλώνουν ότι θα το μελετήσουν και ελπίζουν τα μέτρα που παίρνονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.