Πως κατάλαβε ο 63χρονος από την Κίσαμο ότι “χάρισε” 8.500€

16.19

Έστω και ένας να “τσιμπήσει” στην απάτη και να έχει χρήματα στον λογαριασμό του, για έναν απατεώνα είναι αρκετό για να καρπωθεί τα κλοπιμαία. Τελευταία η εξαπάτηση ενός 63χρονου Χανιώτη από την Κίσαμο,  ο οποίος την περασμένη Τρίτη δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον υποτιθέμενο λογιστή του, που τον ενημέρωνε ότι πρέπει να κάνει το market pass, διαφορετικά θα το χάσει και να πάει ο ίδιος στο ΑΤΜ για να του μπουν τα λεφτά επί τόπου και να τα πάρει.

Το θύμα πείστηκε και πήγε στο ΑΤΜ όπου βήμα – βήμα ο απατεώνας τον καθοδηγούσε για να του αφαιρέσει όπως αποδείχτηκε 8.500 ευρώ που είχε στον λογαριασμό του.

Μετά από τη μεταφορά ουσιαστικά χρημάτων που έκανε το ίδιο το θύμα στον λογαριασμό του  25χρονου δράστη, πήγε στο λογιστικό γραφείο στην Κίσαμο για να βρει τον λογιστή του και να ρωτήσει πότε θα μπουν τα λεφτά. Όταν συνειδητοποίησε ότι οι υπάλληλοι του γραφείου δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει, κατάλαβε ότι εξαπατήθηκε και μάλιστα τους έδωσε και ο ίδιος τις 8.500 κατήγγειλε το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η έρευνα ξεκίνησε από το ΑΤ Κισάμου το οποίο εντόπισε ότι ο λογαριασμός που μεταφέρθηκαν τα χρήματα ανήκει σε έναν 20χρονο με καταγωγή από τη Λειβαδιά, ο οποίος και συνελήφθη στην Πρέβεζα από τους αστυνομικούς, ενώ ένας 25χρονος φίλος του ήταν εκείνος που παρουσιαζόταν ως λογιστής και αναζητείται.

Έχει αρκετές φορές τονιστεί πως το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις ηλεκτρονικές απάτες σε ότι αφορά στο τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, οι οποίες δε δίνουν στοιχεία στο όνομα των προσωπικών δεδομένων. Για τον νόμο κακούργημα είναι αν σου αφαιρέσουν 120.000 ευρώ και πάνω με την πλειοψηφία των ηλεκτρονικών εξαπατήσεων να μην υπερβαίνουν τις 5.000 με 6.000 ευρώ, που αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

Οι 20χρονος απατεώνας πρόλαβε και χρησιμοποίησε 500 ευρώ με τα υπόλοιπα να εντοπίζονται μετρητά στο σπίτι και στην κάρτα του, τα οποία αποδόθηκαν στον 63χρονο.