“Στον αέρα” οι επιλαχόντες για τις φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης

16.25

Ο Κωνσταντίνος Γκουντιέρες είναι τεταρτοετής φοιτητής και εδώ και δύο χρόνια μένει σε δωμάτιο σε μία από τις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης. Φέτος όμως στην αίτηση που κάθε χρόνο κάνουν οι φοιτητές για να διεκδικήσουν ένα από τα κρεβάτια της εστίας, κρίθηκε επιλαχών που σημαίνει πως κινδυνεύει να μείνει εκτός. Αυτό συνέβη γιατί άλλαξαν τα εισοδηματικά κριτήρια και περισσότεροι φοιτητές είχαν δικαίωμα για αίτηση, με αποτέλεσμα 19 που ήδη μένουν στην Πολυτεχνειούπολη να είναι στον αέρα.

Γενικότερα οι επιλαχόντες είναι 31 και αυτό το διάστημα, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, οι υπεύθυνοι των εστιών κάνουν τις διαδικασίες για να δουν ποιοι θα μείνουν στις εστίες.

Οι ίδιοι οι φοιτητές λένε ότι υπάρχουν 34 δωμάτια τα οποία το Πολυτεχνείο τα διαθέτει σε αριστούχους, σε μία υπάλληλο των εστιών και σε φοιτητές που επισκέπτονται το Πολυτεχνείο για έρευνα από άλλα πανεπιστήμια ή χώρες. Αν αυτά τα δωμάτια δίνονταν σε εκείνους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, δε θα έμενε κάποιος εκτός.

Οι εστιακοί φοιτητές ζητούν από την Πρυτανεία να ανακαινίσει τα 5 δωμάτια στις παλιές εστίες που έχουν κριθεί ακατάλληλα για να μπορούν να αξιοποιηθούν αφού, όπως τονίζουν μόνο ένα 5% των φοιτητών βρίσκει δωμάτιο σε κάποια από τις εστίες.

Ακόμα και οι φοιτητές που δεν πληρούν το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των κάτω από 27.500 ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να βρουν σπίτι στα Χανιά με τα ενοίκια που έχουν αυξηθεί δραματικά.

Την Τετάρτη 27/09 στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει συνάντηση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρύτανη από τον οποίο ζητούν λύση για να μη μείνουν από τη μία μέρα στην άλλη στον δρόμο οι 19 φοιτητές που έχουν κριθεί επιλαχόντες.