Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη με χαρακτηρισμούς και εκατέρωθεν επιθέσεις

08.41

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Δεν θα καταντήσετε εσείς την Ελλάδα μια Βενεζουέλα της ΕυρώπηςΤου Γρηγόρη Τζιοβάρα

Ως «πρόβα εξόδου» ερμηνεύτηκε από μεγάλη μερίδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πολύωρο αναμάσημα γνωστών υποθέσεων με το οποίο προσπάθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του με τις οποίες επιχειρεί να χτίσει το δικό της τρίγωνο διαπλοκής, περιορίζοντας την πολυφωνία στην ενημέρωση και επιδιώκοντας να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.

«Είστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός αυτής της χώρας», κορύφωσε τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Και αφού νωρίτερα είχε καταγγείλει το «τοξικό πολιτικό περιβάλλον που η ίδια η κυβέρνηση έχει προκαλέσει» και δεν επιτρέπει, όπως υπογράμμισε, να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το πραγματικό πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε, όπως σχολίαζαν στελέχη της αντιπολίτευσης, «κάθε πιθανή και απίθανη και απίθανη υπόθεση» για να πλήξει τους αντιπάλους του και ειδικότερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ομιλίας του για τις υποθέσεις του σκανδάλου της Siemens, των δανείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ενός δανείου του «Κήρυκα Χανίων», της εφημερίδας που ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Δεν δίστασε, επίσης, να καταφύγει σε αόριστα κουτσομπολιά για δείπνα που συμμετέχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και να αποπειραθεί να δώσει τις δικές του ερμηνείες στην επισήμανση από τον ίδιο της απουσίας από τη συνεδρίαση των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, καθώς και του διαδόχου τους στην ηγεσία της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα, προσπάθησε -αποφεύγοντας σε αυτές τις περιπτώσεις να πει τα ονόματα που είχε υποσχεθεί- να δικαιολογήσει τη συμμετοχή offshore εταιρίας στην «Αυγή» καθώς και τα δάνεια που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δικό του έγγραφο αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια. Κι όλα αυτά, ενώ εμφανιζόταν ως «θύμα» μιντιακής συνωμοσίας εις βάρος του, κάτι που τον έκανε να επιτίθεται με ανοίκειες εκφράσεις -«υπόδικοι» και άλλα τέτοια- εναντίον επιχειρηματιών και άλλων ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης που του ασκούν κριτική.

Η πρωθυπουργική «ψυχολογία» και ο ενθουσιασμός

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πάρα πολύ ευτυχής» από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενώ ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αναφορά στην… ψυχολογία του. «Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει την ψυχολογία μου. Νομίζετε ότι εγώ θα φοβηθώ από κάτι τέτοια; Πιστεύετε ότι εγώ θα κάνω πίσω;», ήταν η αποστροφή της ομιλίας του που σχολιάστηκε περισσότερο.

«Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί με αυτήν τη διαδικασία όλος ο ελληνικός λαός διαπίστωσε επιτέλους ότι αυτοί που για χρόνια τώρα φάνταζαν τεράστιοι, ογκόλιθοι, ανίκητοι, δεν ήταν τίποτε άλλο από απλούς επιχειρηματίες σαν όλους τους άλλους και πρέπει και αυτοί, όπως όλοι σε αυτόν τον τόπο, να τηρήσουν τον νόμο και να είναι υπόλογοι απέναντι σε αυτόν, γιατί ο νόμος είναι για όλους», είπε.

«Και αυτό που χάρηκα πιο πολύ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι ότι αυτοί οι ογκόλιθοι, τα μεγαθήρια, κλείστηκαν επί τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και δεν έβγαιναν από εκεί, γιατί έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος και αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε επιτέλους για μια φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ότι εδώ τηρείται ο νόμος», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω μια έκφραση άλλη, ότι το νταβατζιλίκι τελείωσε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχω πραγματικά ενθουσιαστεί» από όσα βγαίνουν από αυτή την «περιβόητη», όπως τη χαρακτήρισε, Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Ξέρετε, έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας, γιατί πηγαίνουν ένας-ένας εκεί οι ογκόλιθοι και αρχίζουν να μιλάνε, να λένε τη γνώμη τους και να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, διότι το μεταδίδει από όσο ξέρω και το Κανάλι της Βουλής. Και ποιοι σκελετοί δεν έχουν αποκαλυφθεί! Και ποιες ντουλάπες δεν έχουν ανοίξει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Χτίζει μεθοδικά μια νέα διαπλοκή»

«Η σημερινή συζήτηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, αλλά και καμία πρόθεση να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το αντίθετο συμβαίνει», είπε. «Χτίζει μεθοδικά μια νέα διαπλοκή που της είναι αρεστή. Αλλά δεν αρκείται μόνο εκεί. Υποβαθμίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την οποία αντιμετωπίζει ως εργαλείο».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «λίστα Τσίπρα, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, «Κοσκωτάς, Τσίπρας ένας Ματζουράνης δρόμος».

«Είναι η δική σας λίστα, η λίστα Τσίπρα, που βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και της διαπλοκής», συμπλήρωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής:

– Τη φάμπρικα των Μ.Κ.Ο. στα κέντρα ψυχικής υγείας
– Την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού
– Τον τρόπο που συγκαλύψατε τα πόθεν έσχες των κ. κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη
– Τα εργολαβικά του κ. Κατρούγκαλου, γνωστότερου και ως κυρίου 12%
– Τη νομοθέτηση της επιστροφής επίορκων υπαλλήλων και την αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή των συνδικαλιστών
– Την απαξίωση της Διαύγειας, με ψήφιση τροπολογίας που εισήγαγε εξαιρέσεις στην μέχρι τότε θεμελιώδη αρχή της, πως η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησης τους
– Την ψήφιση σκανδαλώδους διάταξης για τις offshore και την τροποποίηση της μετά τη δημόσια κατακραυγή
– Την παρέμβαση στις Ανεξάρτητες Αρχές, με φωτογραφική επιβολή ορίου ηλικίας σε όλα τα μέλη τους
– Τη σκανδαλώδη μείωση προστίμων για φοροδιαφυγή
– Την απομάκρυνση του διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ
– Την αιφνίδια αντικατάσταση του Προϊστάμενου Εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά
– Τη συγκάλυψη της παρενόχλησης εργαζομένων γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας.

«Προκηρύξτε εκλογές»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία σε όλους τους τομείς και κατέληξε καλώντας τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει άμεσα εκλογές: «Όταν», είπε ο κ. Μητσοτάκης «κατόπιν αιτήματός μας, ανακοινώσατε αυτή την συζήτηση, είπατε ότι ''τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά''. Αφού είστε τόσο σίγουρος για τον εαυτό σας και σας αρέσουν τα λογοπαίγνια, δεχτείτε και το επόμενο αίτημά μας: Προκηρύξτε εκλογές! Ελάτε αν τολμάτε. Δώστε στον ελληνικό λαό, που ασφυκτιά από την πολιτική σας, τη δυνατότητα να εκφραστεί και να δώσει τέλος στο σημερινό κατήφορο. Γιατί μετά τα όσα ακούσαμε σήμερα, έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ: Η πολιτική, οικονομική και θεσμική ανόρθωση της χώρας περνάει μέσα από την εκλογική, ιδεολογική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε, κύριε Τσίπρα. Μόνο να το αναβάλετε. Όσο αργότερα, τόσο χειρότερα θα είναι για εσάς. Αλλά δυστυχώς και για τη χώρα».

«Απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης»

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη επειδή ζητεί εκλογές, υποστήριξε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «σε απόλυτη ταύτιση και αγαστή συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο και τους καναλάρχες -παλιούς και νεότερους- και φυσικά με τους εκδότες, έχετε επιδοθεί σε μία λυσσώδη επίθεση, σε έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά της προσφάτως εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας».

Κατά τον πρωθυπουργό, «αυτό που συντελείται στη χώρα ενάμιση χρόνο τώρα από την πλευρά της διαπλοκής και του μιντιακού συστήματος, με τη δική σας υποστήριξη και συνδρομή, δεν είναι κάτι απλό», αλλά «πρόκειται για μια διαρκή απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και της πολλάκις εκπεφρασμένης -στην κάλπη, μάλιστα, δυο και τρεις φορές- λαϊκής εντολής».

Όπως και στην πρωτολογία του, έτσι και στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει σε εκλογές. «Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όσο και να ισχυρίζεστε ότι θα εξαντλήσετε την τετραετία δεν είναι μακριά η στιγμή που ο λαός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Και μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη σήμερα όχι μόνο για να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις, αλλά συνολικά για την ανάταξη της χώρας».

Απαντώντας στην τριτολογία του, ο κ. Τσίπρας έδωσε μια αμφίθυμη απάντηση. Αρχικώς είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «οι εκλογές δεν γίνονται κάθε τρεις και λίγο, κύριε Μητσοτάκη». Και όταν ο τελευταίος, αντέδρασε θέτοντας το ερώτημα «εσείς το λέτε αυτό;», ο πρωθυπουργός απάντησε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα με την εξής φράση: «Εκλογές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζει το Σύνταγμα, παρεκτός κι αν χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Έσπευσε, πάντως, να διασκεδάσει ο ίδιος τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση, κλείνοντας την ομιλία του ως εξής: «Και όπως έχουμε αποδείξει, στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και θα μείνει ως το 2019, όπου θα κάνουμε εκλογές και τότε θα συγκρίνουμε τα πεπραγμένα. Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα αποδώσει ξανά την ετυμηγορία του με ευθυκρισία».

Η προ ημερησίας συζήτηση

Η συζήτηση -που ξεκίνησε περίπου στις 15:10 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 14:30 και πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός- διεξάχθηκε σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.