Στο νοσοκομείο Χανίων πλέον η Τράπεζα Κρυοσυντήρησης του Κέντρου Υποβοηθ. Αναπαραγωγής

20.26

Στο νοσοκομείο Χανίων φυλάσσονται πλέον τα ωράρια και τα γονιμοποιημένα έμβρυα που είχαν αποθηκευτεί στη μονάδα Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας της Μονάδας αλλά και την Τράπεζας κρυοσυντήρησης καθώς δεν υπάρχουν από τον νόμο οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Παράλληλα όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, επειδή δεν υπάρχει όπως επίσης προβλέπει ο νόμος, η διοικητική και επιστημονική στελέχωση της Μονάδας, αποφασίστηκε το υλικό να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

Στο νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ένας χώρος με όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ενδεικτικό είναι πως πρόσβαση έχουν μόνο δύο άτομα. Βέβαια με fast truck διαδικασίες προσελήφθη μία εμβρυολόγος από τα Χανιά η οποία θα έχει την ευθύνη για τη σωστή φύλαξη του γενετικού υλικού της τράπεζας κρυοσυντήρησης.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Στη μία περίπου το μεσημέρι στο Κέντρο έφτασε κινητή μονάδα μεταφοράς βιολογικού υλικού με έδρα το Ηράκλειο η οποία σε συνεργασία με το νοσοκομείο Χανίων, ξεκίνησαν την απομάκρυνση της τράπεζας κρυοσυντήρησης αλλά και του αρχειακού υλικού που τη συνοδεύει, από το κέντρο αναπαραγωγής υπό την εποπτεία τριών μελών της Ανεξάρτησης Αρχής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η διαδικασία διήρκησε συνολικά περίπου 2 ώρες, ώστε με ασφάλεια να μεταφερθεί το γενετικό υλικό.

Σύμφωνα με τα μέλη της Αρχής η απόσταση προς το νοσοκομείο Χανίων δεν ήταν μεγάλη, ούτε χρονοβόρα αφού θα μπορούσε η τράπεζα να μεταφερθεί και σε άλλον νομό χωρίς κανένα πρόβλημα για το γενετικό υλικό.

Δύο αστυνομικοί συνόδευσαν την κινητή μονάδα μέχρι τον προορισμό της για λόγους ασφαλείας.

Η τράπεζα θα παραμείνει στο νοσοκομείο, για τουλάχιστον 6 μήνες όσο ισχύει και η αναστολή της άδειας λειτουργίας της στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία ίδια η πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής η οποία θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Χανίων.