Στον ανακριτή Χανίων τρεις γυναίκες για την υπόθεση εμπορίας βρεφών – Όλα τα παιδιά είναι των βιολογικών γονέων

16.34

Για συμπληρωματική κατάθεση κλήθηκαν από τον Ανακριτή Χανίων, τρεις γυναίκες οι οποίες συνεργάζονταν με το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας. Εν τω μεταξύ εντός Κρήτης θα παραμείνουν τα ωάρια που βρίσκονται στο στάδιο της κρυοσυντήρησης στις εγκαταστάσεις του κέντρου στα Χανιά. Σήμερα το ζευγάρι των Ιταλών αναμένεται να παραλάβει το 8ο μωράκι που περιμένει στη Μονάδα Νεογνών του νοσοκομείου Χανίων και έχει γεννηθεί από παρένθετη μητέρα.

Τρεις γυναίκες κλήθηκαν το πρωί στον Ανακριτή Χανίων προκειμένου να προχωρήσουν σε συμπληρωματική κατάθεση. Ο ανακριτής συνεχίζοντας τη μελέτη της δικογραφίας κάλεσε τις γυναίκες και με τη παρουσία του δικηγόρου τους απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν και δημοσιογράφοι από τη Γερμανία και την Αγγλία τα οποία παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την ημέρα σύλληψης του 73χρονου γιατρού και ιδιοκτήτη, δε λειτουργεί και ζευγάρια και γυναίκες ανησυχούν για την τύχη των κρυοσυντηρημένων τους εμβρύων και ωαρίων. Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Αρχή Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η Εισαγγελία είναι στο στάδιο των εγκρίσεων για τη μεταφορά και διαφύλαξη του κρυοσυντηρημένου γενετικού υλικού σε ειδικό χώρο φύλαξης και του αρχείου του υλικού πιθανότατα σε δημόσια δομή εντός Κρήτης, μιας και η μεταφορά της τράπεζας κρυοσυντήρηση είναι μια δύσκολη διαδικασία λόγω της σταθερής θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να είναι διαρκώς το γενετικό υλικό.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 8ο ΜΩΡΟ

Αυτές τις μέρες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως οι Εισαγγελικές αρχές για την απόδοση του 8ου βρέφους που φιλοξενείται στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Χανίων στους γονείς του  από την Ιταλία. Έτσι θα μείνει το 9ο το οποίο είναι και το πρώτο μωρό που γεννήθηκε ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης με τη γυναίκα που το γέννησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να το διεκδικεί. Η μητέρα είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας , στην πορεία όμως αφέθηκε ελεύθερη και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει το μωρό μέχρι να αποφασιστεί από τις αρχές η τύχη του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ Η ΛΗΨΗ DNA

Προς αποφυγής υποψίας ότι δεν ελήφθη σωστά το γενετικό υλικό για την ταυτοποίηση των βρεφών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρας, η λήψη του dna  έγινε παρουσία δικαστικού πραγματογνώμονα και χτες η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανακοίνωσε ότι και τα 7 βρέφη τα οποία το προηγούμενο διάστημα παρέλαβαν οι γονείς τους είναι και οι βιολογικοί. Δηλαδή ωάριο και σπερματοζωάριο ανήκουν στους ίδιους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γεννήσουν και άλλες παρένθετες μητέρες με τους γονείς να προετοιμάζονται ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για να αποδείξουν ή και να επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι ότι τα παιδιά είναι δικά τους, ή ότι η λήψη ωαρίου έχει γίνει με νόμιμο τρόπο.