ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι τον Φεβρουάριο

16.02

“Κόκκινο” έχει πλέον “χτυπήσει” η ανεργία στη χώρας μας, καθώς μόνο για τον Φεβρουάριο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού οι μισοί από αυτούς είναι άνεργοι για παραπάνω από ένα χρόνο, την ώρα που στην Κρήτη, η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη με τον τουρισμό να απορροφά των κραδασμούς.

 

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του Ηρακλειώτη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου για αποκλεισμό των δήμων της Κρήτης από τα νέα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας.
Αναλυτικότερα, η κα Χαρά από το Ρέθυμνο είναι μία από τις χιλιάδες άνεργες γυναίκες της χώρας μας. Ο εφιάλτης της ανεργίας μπήκε για τα καλά στη ζωή της όταν αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημά της και από εργοδότρια να βρεθεί υπάλληλος σε άλλα καταστήματα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πλέον ζει χωρίς να εργάζεται.

 

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν για τον Φεβρουάριο ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του. Από αυτούς περίπου 900 χιλιάδες χτυπούν και ξαναχτυπούν πόρτες αναζητώντας δουλειά, την ώρα που οι μισοί από αυτούς είναι άνεργοι για παραπάνω από ένα χρόνο.

 

Και μπορεί η πλειοψηφία των ανέργων που αναζητά εναγωνίως μια θέση εργασίας, να εμφανίζεται στις περιφέρειες Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας, εντούτοις και στην Κρήτη ο φόβος της ανεργίας πλανάται πάνω από κάθε επιχείρηση, όπως λέει χαρακτηριστικά στη «Ν.Τ.» κα Κωνσταντίνα από το Ρέθυμνο.

 

Στην Κρήτη, λένε, τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς υπάρχει πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων και έτσι η ανεργία περιορίζεται. Όμως, αυτό που κυριαρχεί, είναι η μαύρη εργασία και κυρίως η μαθητεία σε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Ωστόσο, δυσαρέσκεια και πολλά ερωτηματικά προκαλεί ο αποκλεισμός των δήμων της Κρήτης από τα νέα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, τα οποία θα σταματήσουν τον Ιούνιο. Και αυτό επειδή το νησί φέρεται να διαθέτει μικρότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με άλλες περιοχές. Ήδη πάντως, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου που έκανε την σχετική καταγγελία, ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.