ΒΙΝΤΕΟ: Παρτ-τάιμ δουλειά και μισός μισθός: Η “μόδα” της εποχής

13.21

Της μόδας έχει γίνει πλέον η λεγόμενη παρτ – τάιμ απασχόληση που συνεπάγεται με μισή δουλειά, μισό μισθό και σύνταξη 500 ευρώ.

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας, υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, που παρουσιάζει στοιχεία – σοκ για τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας.

 

Μάλιστα όπως αναφέρουν εργατολόγοι της συνομοσπονδίας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν στην εργασιακή ζούγκλα, έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται?

 

Ειδικότερα, ο Νομικός Μαμουζέλος που μίλησε στη «Ν.Τ.» ήρθε από την Κάλυμνο στο Ρέθυμνο για να φοιτήσει στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης. Η οικονομική στήριξη από την οικογένεια του είναι περιορισμένη και για να βγάλει το χαρτζιλίκι του δουλεύει νύχτα, ως σερβιτόρος σε εστιατόριο. Η δουλειά του όμως είναι παρτ τάιμ και οι απολαβές του επίσης μισές.

 

Μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας. Σ? αυτό το έργο θεατής είναι και ο Αντώνης που σήμερα είναι 38 ετών και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Όταν η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν έκλεισε, «γνώρισε» την παρτ – τάιμ εργασία.

 

Τελευταία έρευνα της ΓΣΕΕ μαρτυρά πως οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην εργασιακή ζούγκλα, έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται. Ο κ. Αναστάσης με θλίψη μιλά για τον εργασιακό μεσαίωνα που ο ίδιος δεν γνώρισε, αλλά βιώνουν σήμερα τα εγγόνια του.

 

Το οκτάωρο -λένε τα στοιχεία- κόπηκε στη μέση ή έγινε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια πορεία πήραν και οι μισθοί. Η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα απλήρωτοι για πολλούς μήνες από φόβο μη χάσουν τη δουλειά τους.

 

Στον ιδιωτικό τομέα ένας στους δύο μισθωτούς λαμβάνει καθαρά κάτω από 800 ευρώ, ενώ το 18,6% λαμβάνει από 800 έως 1.000 ευρώ και ένα ποσοστό της τάξης του 15,7% λαμβάνει άνω των 1.000 ευρώ. Την στιγμή που ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ οι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται σήμερα με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ διαδεδομένο είναι πλέον το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος.

 

Και όλα αυτά τη στιγμή που σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι οι υποαπασχολούμενοι, μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα με τις μισές αποδοχές, ενώ άλλοι 1,5 με 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν αμειβόμενοι με “μαύρα”…